Web Analytics Made Easy - StatCounter

Kunstenaars - Te Kunst en Te Keur

Title
Ga naar de inhoud

Kunstenaars

Huidige expositie januari - februari

Marjan Smit uit Stad aan ’t Haringvliet
Sinds 2021 woont zij op Goeree Overflakkee. In een mooi dorpje aan de historische landbouwhaven van Stad aan het Haringvliet.
Ze studeerde in 1984 af aan kunstacademie Artibus in Utrecht en is vanaf dat moment werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar.
De glasobjecten zijn allemaal unica: nadat het vloeibare glas met een temperatuur van 1240 graden Celsius in de zand-mal is gegoten, wordt het object uitgegraven en de mal dus vernietigd.
Om te voorkomen dat er later scheurtjes zouden ontstaan wordt het object gedurende drie dagen in een zogenaamde koeloven geplaatst totdat de temperatuur heel geleidelijk tot 20 graden is gedaald. De  inlays bestaan uit koper of messing. De kleurstoffen zijn meestal pigmenten van glaspoeder. In haar nieuwste serie gebruikt Marjan eerder gegoten vormen als inlay. De glasobjecten van Marjan Smit zijn robuust, zwaar en stabiel. Ze staan uitermate stevig omdat de onderzijde met een diamantzaag kaarsrecht wordt afgezaagd en vervolgens gepolijst.
 
Gerrit Koster uit Dronten
Fotograferen doet hij al vanaf zijn 18e jaar. De eerste jaren was het zwart/wit fotografie, waarbij hij af en toe zelf in de donkere kamer foto's afdrukte. Hierna kwam de dia-periode. Tot eind jaren tachtig gebruikte hij analoge kleinbeeld camera's.
In de jaren 80 en 90 stond het fotograferen op een laag pitje tot hij in 1999 zijn eerste digitale camera kocht, een Kodak 240DC (1280 x 960 pixels) en zijn hobby fotografie weer oppakte. Door de steeds betere kwaliteit van de camera’s heeft hij meerdere camera's gehad, nu fotografeert hij alweer een jaar met de Canon EOS 77D (6000 x 4000 pixels).
In de loop van de tijd heeft hij diverse workshops en lessen gevolgd om zijn kennis over fotografie te vergroten. Een periode waarin hij voornamelijk de realiteit fotografeerde.
Een grote omslag kwam na het lezen van een boek over creatieve fotografie. Er ging voor hem een nieuwe wereld open. Met zeer eenvoudige hulpmiddelen is het mogelijk om bijzondere, meestal abstracte, foto's te maken. Onder andere ''Cross Polarization'', dit is een techniek waarbij je met gepolariseerd licht en een polarisatiefilter de prachtigste kleuren en vormen in plastic kan vastleggen. Maar ook met spiegels, macrolens, zeepsop of olie zijn prachtige beelden te maken. Door de abstractie is vaak niet direct duidelijk wat hij gefotografeerd heeft, maar gaat het meer over de patronen, vormen en kleuren, die het beeld maken.
Hij vindt dat in principe de camera de foto moet kunnen maken en mag het geen Digital Art via een fotobewerkingsprogramma worden.
Pyr Bosma uit Kollumerpomp
De beelden van Pyr Bosma zijn gemaakt van moor eik, ook wel ‘kienhout’ genoemd. Het vijfduizend jaar oude eikenhout zat lang in de veenbodem verzonken. Dat ‘rijpproces’ gaf het hout een kenmerkende zwarte kleur. “Dit element van tijdloosheid en vergankelijkheid geeft het kienhout een fascinerende dimensie”, stelt Bosma. Met zijn sculpturen beeldt de Friese kunstenaar de relatie uit van mens en dier in verhouding tot mythologie en actualiteit. Dat onderwerp houdt hem al bezig sinds zijn afstuderen aan de toenmalige Groninger kunstacademie Minerva (nu Hanzehogeschool).
“Elk beeld vertelt zijn eigen verhaal”, licht Bosma zijn werk toe. 'ik hak het overtollig materiaal weg en voeg soms juist andere materialen toe om het te laten spreken".
Mythologie en maatschappijkritiek in kienhout: de beelden van Pyr Bosma
 
Francisca Henneman uit Rotterdam
De beelden van Francisca groeien als het ware onder haar vingers.
Voor haar objecten en sculpturen verbindt zij vaak het ambachtelijke traditionele haakwerk met het industriële rubber en silicone. Het draaien, kronkelen en knopen zijn vormaspecten die regelmatig terugkomen in haar werk.
Structuur, textuur en constructie is een belangrijk onderdeel in haar vormgeving.
De series sculpturen en animaties, zijn haar versie van groeisels gelijkend op organismen als koraal, plant en dier. De vormen die ontstaan, doen je verwonderen en doen je vragen stellen.
Zij neemt deel aan internationale Textieltentoonstellingen
Francisca heeft ook een sieradenlijn onder het label Difranci.
Sinds 2006 maakt zij haar unieke handgemaakte sieraden met industrieel rubber en silicone. Ieder stuk is een waar kunstwerk en heeft een eigen naam.
Haar werk is in stock bij musea en galeries. Zij neemt deel aan kunstmarkten en kunstbeurzen in Nederland en Duitsland.  Haar werk wordt verkocht in museumwinkels en galeries.
Connie van Winssen uit Scherpenzeel schildert al 45 jaar. Een groot scala aan onderwerpen is al voorbij gekomen, die allen gemeen hebben dat er (veel) zwart in is gebruikt en dat ze veel contrast hebben, met heldere kleuren.
 Deze periode laat ze kinderportretten zien
 
Marjan Nagtegaal uit Lochem
Belangrijkste thema's zijn het lege landschap en de in zichzelf gekeerde mens. Deze lijken nogal verschillend, maar hebben beiden dezelfde elementen van stilte en kwetsbaarheid in zich Marjan Nagtegaal woont in het buitengebied van de Achterhoek en daar zijn ruimte en stilte van als vanzelfsprekend aanwezig. Zij is al langere tijd bezig en veranderingen in het werk lopen parallel aan veranderingen in haar leven. Als beeldend kunstenaar blijft zij zichzelf veranderen. Zij is actief als beeldend kunstenaar en exposeert vanaf 1985  in binnen en buitenland. Zij werkt met acryl , olieverf, gemengde technieken en aquarel. Ze maakt graag grote schilderijen met acryl en aquarellen met gemengde techniek. Bij beiden gebruikt ze een aantal onorthodoxe methodes om meer expressiviteit en structuren te krijgen. De acryl en olieverf worden soms pasteus en dik en soms dun en vloeibaar als aquarel gebruikt .Daarnaast gebruikt ze monotype om structuren over te brengen.  
Loes Kouwenhoven uit Delft
Loes Kouwenhoven is geboren in Delft. Zij volgde de opleiding voor tekendocente aan de Koninklijke Akademie  voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarnaast volgde zij de opleiding voor docente handvaardigheid. Lange tijd was zij werkzaam in het onderwijs. De laatste tijd houdt zij zich vooral bezig met eigen werk: boetseren en aquarelleren
Loes laat zich graag inspireren door de dagelijkse dingen en bezigheden om haar heen. Zowel haar aquarellen als haar ruimtelijke werk zijn een hommage aan het bijzondere en unieke van het gewone: een mens, een dier, een landschap, soms weergegeven met een knipoog. Daarnaast wordt zij geïnspireerd door oude verhalen.
Loes Kouwenhoven heeft al vele exposities op haar naam staan, zowel in Nederland als ook in het buitenland. In 2012 werd de door haar gemaakte herdenkingsplaque van de verzetsheld Kees Chardon genomineerd voor de Le Comte Prijs. In 2013 werd zij geselecteerd voor- en nam zij deel aan de Biennale in Florence.
Annie Mol uit Lelystad
Jaren geleden is ze begonnen met het ontwerpen en maken van sieraden. In die periode heeft ze ontdekt dat haar grote liefde de edelsteen is.
Om zoveel mogelijk technieken in het maken van sieraden te leren heeft ze een aantal workshops gevolgd, zo ook bij een bekende edelsmid in Utrecht.
Om veel meer te weten te komen over de positieve werking van de edelstenen startte ze een opleiding voor kristaltherapeute. Gaandeweg leerde ze dat het intuïtief kiezen van een steen de meeste waarde heeft en past bij de mens die hem kiest op dat moment. Het mooie van de werking van de edelsteen is, dat deze de meeste kracht heeft wanneer de steen in een sieraad wordt verwerkt. Vooral wanneer men een halssnoer van edelstenen draagt, neemt hun energie toe doordat je jezelf omringt met hun krachten. Deze wijsheid heeft ze gelezen in de vele boeken die ze over edelstenen heeft ingezien en ze vindt het een prachtige wijsheid.
Op dit moment werkt ze veel met zilver-, koper- en verguld draad in combinatie met edelstenen en zoetwaterparels, maar ook met rubber, leer, been en andere natuurlijke materialen. Ze maakt sieraden in opdracht, voor speciale gelegenheden, Ze restylet oude sieraden en vermaakt bestaande sieraden.
Deze tentoonstelling komt zij met een nieuwe collectie tassen.
De tassen, die in Scherpenzeel te zien zijn werden de afgelopen weken voorzien van een eigen edelsteen en kregen dan ook de naam van de edelsteen. Deze serie tassen krijgt de naam "The Gemstone Bags
De exclusieve tassenlijn is ontstaan door haar liefde voor tassen.
Ze heeft er met heel veel plezier een aantal gemaakt (gehaakt en afgewerkt). Ze zijn er voor elke gelegenheid. Zo leuk om ze te combineren met mooie tassieraden met een edelsteen.
Terug naar de inhoud