Web Analytics Made Easy - StatCounter

Kunstenaars - Te Kunst en Te Keur

Title
Ga naar de inhoud

Kunstenaars

Huidige expositie maart april
Marja Vink uit Eindhoven
Ze heeft haar (part-time)opleiding gehad aan de academie voor beeldende vorming en tehatex in Tilburg. In haar werk komt steeds het thema terug van het zoeken en creëren van een eigen plek. Ze geeft dit thema weer door middel van objecten die een cirkelvorm hebben. De cirkel is ontstaan omdat ze een meter ruimte rondom zich nodig heeft.. Ook is de grens belangrijk tussen binnen en buiten. Veel objecten zijn nestvormen geworden. De vormen zijn vaak van een kantachtige structuur: Ze heeft lucht nodig, ruimte. Een tweede thema dat steeds terugkeert is "verlangens". De kracht en weemoed die verlangens kunnen geven.
Een derde thema waar ze nu mee bezig is is het nieuws. Ze laat de waan van de dag zien, hoe gebeurtenissen door elkaar lopen, hoe snel we dingen vergeten. Dit doet ze door actuele gebeurtenissen met de naaimachine te borduren op organza: de wereldborduursels.
Lagen doorzichtige stof over elkaar waardoor beelden vervagen en anderen juist nadrukkelijker op de voorgrond komen. De loshangende draden zijn "levenslijnen" geworden. Nieuws vervaagt na een tijdje, nieuwe dingen gebeuren.
De borduursels gaan over macht-onmacht-arrogantie-chaos-wanhoop-verdriet-berusting-verbazing-moed. Ze dagen uit tot een stellingname!

Adam Hoogendijk uit Leersum
Autodidact kunstschilder, met een voorliefde voor het spel van aquarel.
 
In 1949 werd hij geboren in een kunstminnende familie uit Rotterdam. Van jongs af aan tekende en schilderde hij. Zijn broer Kees, een kunstdocent, voorzag hem van kritisch commentaar en hielp zo mee aan zijn ontwikkeling.
 
In 1996 opende hij Galerie-atelier De Linden in Scherpenzeel waar zijn werk naast dat van beeldhouwers en keramisten te zien en te koop was. Vanaf die tijd gaf hij schilder cursussen en werkt hij ook in opdracht.
 
Zijn inspiratie vindt hij in de schoonheid van natuur en in het spel van water en pigment. Laag over laag en toch transparant ontstaan beelden, vaak met een dromerige sfeer en krachtige kleuren om meestal op te lossen in heldere voorstellingen.
 
In 2016 is hij teruggekeerd naar het westen, naar Maassluis, met zijn levendigheid van de haven, een nieuwe inspiratiebron. Naast opdrachten maakt hij nog steeds veel vrij werk. Onlangs is hij weer verhuisd naar Leersum
 
 
Doekla Steenhuis uit Emmeloord
Creativiteit nam altijd al een belangrijke plaats in haar leven in. Naast het vaste en
voorspelbare patroon van kind, scholier, werknemer, jong volwassene, partner en moeder was
er altijd de behoefte iets met het hoofd te bedenken en met de handen vorm te geven. Zo
leerde ze weven, ontwierp en maakte ze kleding voor zichzelf, de kinderen en
toneelvoorstellingen en schilderijen op zijde. Tòt de zomervakantie van 2006.
In Zuid-Frankrijk kreeg ze tijdens deze vakantie van een vriendin als verjaardagscadeau les in
één van de basistechnieken van het ketting maken; het kettelen. Prompt kreeg ze allerlei
ideeën over wat er nog meer mogelijk zou moeten zijn, in vorm en in techniek. Dit liet haar niet
los en op de eerste de beste dag terug in Nederland ging ze onmiddellijk materialen kopen
Inmiddels heeft ze zich een veelheid van technieken eigen gemaakt en maakt ze unieke sieraden.
Eigen creaties, altijd handgemaakt en in stijl afgewerkt.
Maurice la Rooy uit Amstelveen
Hij studeerde af in Grafische Vormgeving aan het Mediacollege Amsterdam. Nadat hij besefte dat de wereld van computers en Grafische Vormgeving niet het leven was dat hij voor ogen had, begon hij een leertijd, glasblazen, bij de Van Tetterode Glasstudio, toen eigendom van zijn vader, Louis La Rooy (1947).
Veel van zijn werk gaat over sombere onderwerpen. Maurice heeft altijd werken gevonden die iets zwaars portretteren, om echt te resoneren met de emotie die hij voelt voor een kunstwerk, waardoor hij de behoefte heeft gekregen om dit na te streven in zijn eigen werk.
Het werk dat Maurice maakt is vaak figuratief en altijd rond glas georiënteerd sinds hij opgroeide rond dat medium. Hij bracht veel tijd van zijn jeugd door met spelen in de glasstudio van zijn vader, maar het duurde tot zijn twintigste voordat hij een professionele carrière in de kunst nastreefde.
Zijn werken variëren van met de hand gebeeldhouwde glasblazerijen tot installaties waarin gevonden voorwerpen zijn verwerkt, aangezien hij vaak vanuit een idee werkt en de componenten gebruikt die het beste bij het idee passen. Om deze reden variëren de werken die hij maakt enorm en geniet hij van de ervaring om vanuit een concept te beginnen en het werk vervolgens te zien ontstaan, vooral in een medium zoals glas. “Terwijl het vloeibare materiaal wordt gevormd tot het gewenste kunstwerk, is het bijna alsof ik in dialoog ben met het materiaal, ik raak het glas aan en het reageert, zo gaan we maar door tot we tot een overeenkomst komen die het begin is van het kunstwerk” zegt Maurice. Naarmate hij vorderde met het werken met glas, heeft hij manieren gevonden om afbeeldingen in zijn werk te betrekken en heeft hij een aparte stijl gecreëerd waarmee hij zijn grafische elementen op zijn werken kan toepassen.
Connie van Winssen uit Scherpenzeel
Connie schildert al ruim 45 jaar en een breed scala aan onderwerpen is de revue al gepasseerd.
Haar werk wordt gekenmerkt door zwarte contouren en heldere kleuren met veel contrast. Ze zoomt in op haar onderwerp en haar werken hebben ruimte eromheen nodig. Deze keer laat ze dieren zien.
 
Ineke Snoek uit Dirksland
Als kind tekende ze al veel en wilde graag naar de Kunstacademie. Maar er moest een “degelijk” beroep gekozen worden. Het werd het basisonderwijs. Later is ze tekenlessen gaan nemen aan de Volksuniversiteit in Rotterdam. Nog later heeft ze de cursus cartoontekenen van de LOI gedaan. Hieruit volgden verschillende opdrachten.
Enkele jaren geleden volgde ze een cursus keramiek bij kunstenaar Cees Dirkzwager uit Melissant. Sindsdien is ze “bevangen” door het materiaal en hier dagelijks mee bezig. Humor is belangrijk in haar werk. Haar beelden zijn figuratief maar met een knipoog.
Soms maakt ze gebruik van ander materiaal in haar werk. Keramiek wordt dan gecombineerd met verharde textiel, zelf hardend materiaal en/of metaal. Voor de kleuren gebruikt ze glazuur, beits, acrylverf en/of aquarelverf
Willy Schut uit Nijkerk
-Klik, klik, klap trrrrrrrrrrrrrrrr, een magisch geluid. Dat was het moment waarop haar moeder achter de naaimachine zat en een klosje met garen spoelde. Een herinnering voor het leven. Haar moeder was coupeuse.
Door haar is Willy’s liefde voor textiel geboren.
Haar gedachten vertaalt ze in textiel schilderijen en objecten.
Ze verwerkt naast machinaal- ook handborduurwerk in haar werk.
Zoals een tekenaar tekent met potlood, zo “tekent” zij met naald en draad. Het is eigenlijk een combinatie van schilderen, appliqueren en vrij machinaal of handborduren.
Materialen op en aan elkaar verbonden vormen de huid voor een nieuw werk.
Composities gecreëerd met subtiele tinten.
Vrij en intuïtief borduurt ze hierop, met de hand en/of de naaimachine
Ze gebruikt stof, garen, verf en verder alles wat het beeld beter maakt.
Dat kan oud en afgedankt materiaal zijn, mooie stukken hout, krantenpapier, gips, plastic, enz.
De rode draad in haar werk is het thema “Verbindingen”.
Verbindingen in de ruimste zin van het woord.
Industriële en menselijke.
Open, verbroken, nieuwe en afgesloten connecties.

 
Joop van Kempen uit Almere
Na zijn werkzame leven als elektrotechnicus heeft hij zich kunnen ontwikkelen in het verwaardigen van papier- en kartonwerk.Hij ontwerpt dozen in allerlei vormen en maten, alsmede fotolijsten, sieradendozen, cassettes etc.
De aanleiding was een studie, aan de Grafische School, in boekbinden, die allengs uitgroeide tot het vervaardigen van heel persoonlijke dozen en gebruiksvoorwerpen.
Elke doos is uniek en wordt vanaf de basis (grijs bord) opgebouwd. Op verzoek maakt hij een doos in een afwijkend formaat of dessin.
In 2021 exposeerde ik in de Pieterskerk in Leiden tijdens de Boek Kunst Beurs. Nu exposeert hij in Galerie Te Kunst en Te Keur in Scherpenzeel.
 
Terug naar de inhoud